Baken van Schagen
Op een mooie voorjaarsdag zit ik heerlijk in de tuin, in de verte hoor ik het carillon en even later de klokken van de Grote kerk op de Markt. Het carillon speelt elk half uur een deuntje, vaak kan ik die moeiteloos meezingen of neuriën als ik over de Markt fiets. Deuntjes die aangepast zijn aan het seizoen of de feestdagen die in aantocht zijn. De klokken die ik hoor roepen herinneringen op aan mooie en minder fraaie dagen en die klinken bij rouw en trouw. Bij rouw slaan de klokken bij het verlaten van de kerk er op los, het geluid beukt met zware slagen bij je naar binnen. Het lijkt je verdriet te versterken. Je loopt statig in de pas achter de kist van een dierbare van de kerk naar het kerkhof. Een tocht die we helaas al meerdere malen hebben moeten maken.
In april 2008 na onze geweldige trouwdienst beierden de klokken ook bij het verlaten van de kerk. Familie en vrienden die met vrolijk klinkende belletjes in de hand een erehaag naar de feest locatie vormden. Het geluid van de klokken en belletjes in perfecte harmonie. Enkele malen per jaar wappert vrolijk de grote rood, wit, blauwe vlag aan de kerk. Soms vanwege een koninklijke verjaardag, de andere keren vanwege een plaatselijke festiviteit. De wapperende vlag in combinatie met de klokken en carillon lokken de mensen naar de gezellige en drukbevolkte festiviteiten zoals de Paasvee, de harddraverij en Westfriese folkloristische markten in de zomermaanden.
De kerk op de Markt, de klokken en het carillon, de kroegen en eettenten met de gezellige terrassen zijn het centrale punt en Baken van Schagen. Na een vakantie of weekendje weg rijdend over de S3 (N242) naar huis zien we uit de verte de mooie Schager toren in het licht. We zijn weer thuis.
Reactie plaatsen
Reacties